fredag, september 26, 2008

Star Trek

Ibland när folk frågar mig varför jag tycker att Japan är så intressant så försöker jag förklara att Japan är som Star Trek. Ett återkommande tema är just att Kapten Picard, eller ännu hellre Kapten Janeway, ställs inför ett eller annat problem som gör att de måste medla eller förhandla med någon annan typ av medvetna och stjärnfarande varelser. Dessa brukar representeras av människor med något tecken som gör att vi som tittare vet att de inte är människor, utan denhär andra stjärnfarande arten. Tecknet är vanligtvis en eller annan specifik form byggd av plastic padding som är fäst vid näsroten.

I början verkar interaktionen flyta på, men den blir så småningom mer och mer skruvad och tillslut blir det uppenbart att denhär andra rasen har en fundamentalt annorlunda uppfattning om något grundläggande koncept - oftast är det ett koncept som på ett eller annat sätt omnämns i FNs deklaration om de mänskliga rättigheterna, men ibland något som inte är fullt så bombastiskt.

Att som svensk interagera med japaner är inte helt olikt detta - vi är väldigt lika på många plan, men på vissa skiljer vi oss åt något enormt, och det kan få konsekvenser på helt andra områden som kan vara väldigt svåra att förutsäga.

Med det sagt så ska vi, som Mz B noterar, inom kort flytta till en temporal våning. Vi hoppas på tidsparadoxer. Sen hoppas jag att vi får sitta ett par veckor på holodeck också.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.