fredag, oktober 03, 2008

Varmt kaffe

Det är väldigt lätt, på resande fot, att fundera på och göra sig lustig över utlänningarnas märkliga vanor. Vad som är betydligt svårare är att rikta blicken mot sig själv och upptäcka det märkliga och irrationella i våra egna ritualer och konventioner.

Något som är märkligt med Sverige är att vi dricker varmt kaffe året om. Det är, vid närmare eftertanke, fullkomligt vansinnigt att i sommarhettan släpa med sig en thermos som för att hålla något varmt och att de varmaste sommardagarna är högsäsong för Espresso House i västra hamnen.

Här dricker man - självklart - kallt kaffe när det är varmt och varmt kaffe när det är kallt.

Hjälp mig - vad gör svenskar mer som är irrationellt, rituellt och vardagligt?

5 kommentarer:

 1. Stavar termos med ett h som om vi vore greker.

  SvaraRadera
 2. Jag tycker det verkar helt logiskt att dricka varmt kaffe året runt, det är ju det bästa för kroppen att dricka varmt när man är varm...och på vintern behöver man ju värma upp kroppen...så där har vi det. kaffa är alltid bra när de är varmt och det är dumt att dricka det kallt...

  SvaraRadera
 3. Att japanerna dricker kaffet kallt beror väl snarare på deras djupt rotade självspäkningskultur? Burkkaffet heter ju t.o.m. "depresso"...

  "vad gör svenskar mer som är irrationellt, rituellt och vardagligt?"

  Sex är väl det mest uppenbara, fast det har di väl i japan också...

  SvaraRadera
 4. Tja, vi släpar glatt in ett träd under några veckor på vintern. (Efter tysk förebild.) Som vi behänger med blanka kulor, ulliga garntomtar, ljus och annat skoj. Och om mindre än tre månader är det dax igen. Tjoho! Dessutom firar vi vid ungefär samma tidpunkt ett katolskt helgon genom att klä ut våra barn i vita heltäckande dräkter med tillhörande strutformig huvudbonad (!) alternativt ljus i håret.

  SvaraRadera
 5. men, kallt kaffe är ju äckligt. varför dricka nåt äckligt bara för att det är varmt ute? låter onödigt.

  SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.