måndag, oktober 13, 2008

Shinjukupromenad

Om du pratar med någon som varit i Tokyo och de inte riktigt minns var de har varit någonstans och säger "Jo, men det var i Shinagawa - eller Shinbashi. Eller var det Shibuya? Eller Shinjuku? Shinkansen? Shinshinken? Shinto?" och du försöker hjälpa dem på traven och frågar "Var det stället med skyskraporna?" och de tittar lite nollställt på dig och säger något i stil med "Hela Tokyo är fullt med skyskrapor." - då har de inte varit i Shinjuku.

Det är sant att det är gott om höga hus i Tokyo, och många som vi på svenska skulle kalla skyskrapor. Men det är en enorm skillnad på 30 och 50 våningar. Vill du veta hur stor? Dethär är över 30 våningar:
I Shinjuku ligger de riktiga tornen. De tramsigt enorma tornen. De som bokstavligt talat är svåra att fotografera utan att ramla baklänges.
I Shinjuku ligger även Tokyo Metropolitan Government Building, 東京都庁舎, en byggnad som gör sitt namn rättvisa, även om den kanske andas lite mer Gotham än Metropolis. Inte för att det gör något. Men den får bli ett eget inlägg så småningom, precis som Shinjuku Sumitomo Building.

Annan kuriosa kring Shinjuku är att stadsdelen har en ganska rejäl tågstation som hanterar ungefär halva Sveriges befolkningsmängd. Om dagen.

2 kommentarer:

  1. Ta med sig shinshinken på shinkansen, skrålandes och skålandes 'Cin Cin!', det hade varit något det...

    SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.