måndag, oktober 13, 2008

IKEA

Idag lyckades jag ta mig till IKEA. Det utlovas på IKEAs hemsida att IKEA i Funabashi ligger en halvtimmes tågresa från Tokyo-stationen, men en och en halv timme efter att jag gett mig iväg hemifrån var jag fullkomligt vilse någonstans inte långt ifrån Chiba. Det tog mig dock, i sanningens namn, inte särskilt länge innan jag hittade till rätta igen, och IKEA ligger verkligen ganska lättillgängligt om man bara sitter på rätt variant av tåget man ska åka. (Ni känner igen situationen: "Men - är inte dethär buss 18?" "Nejnej, dethär är 18A. Den går magiskt i motsatt riktning mot den du hade tänkt åka och sen rakt ner i Helvetet!")

Nå, jag kommer in på IKEA och känner mig lite hungrig så jag går till den karaktärisktiska IKEA-restaurangen som serverar en karaktärisktisk "Swedish Autumn Plate" med karaktäristiska IKEA-köttbullar och gravad lax och alldeles speciellt karaktäristiska musslor som jag aldrig sett förut i mitt liv.

På sedvanligt sätt tar man sin dricka själv, och jag struntar i isen för att på så sätt få lite mer att dricka. Andreas - Ingvar 1-0. När jag sätter mig och börjar dricka så upptäcker jag att halva bägaren är full med skum. Andreas - Ingvar 1-1.

Nå, shoppingen går utmärkt. De har det mesta jag söker, och lite till, i vanlig ordning, och jag har en lampa och handdukar och gardiner som jag inte alls hade tänkt skaffa. Mattan jag skulle ha hade de inte, men jag hittade ett fullgott substitut på fyndavdelingen. Andreas - Ingvar 2-1.

När jag går med min futon och min fåtölj och min hoprullade matta till hemkörningsdisken så är allt till en början frid och fröjd. En ikeaanställd med sviktande engelskakunskaper räknar kollin, räknar priser, skriver upp adresser och kliar sig i huvudet över mitt märkliga sätt att sätta ett plustecken framför mitt telefonnummer. Sen brakar det lös - han inser att mattan är en fyndmatta och ojojoj, då går det ju inte att köra hem den till det priset - då ska det kosta fem gånger så mycket. Jag kallsvettas. Jag kan inte ta mattan på tåget. Jag kan inte lämna tillbaka den. Jag har inte lust att betala så mycket för att få den hemkörd - då är det inte ett fynd längre. Andreas - Ingvar 2-2.

Jag spänner helt enkelt ögonen i IKEA-killen, tänker "seme" och säger "No way!". Det tar skruv. Han backar, bugar, ursäktar sig och springer därifrån. Efter en stund kommer han springande tillbaka och förklarar att mattan är ju inte inpackad, och går inte att skicka så, så den måste packas och anledningen att det kostar fem gånger så mycket är att det är packavgift. Men om jag kan tänka mig att ställa mig vid kundernas inslagningsdisk och packa in mattan i papper, då går det nog att ordna och jag kan få den hemskickad för vanligt pris. "Fine", säger jag, och packar in mattan. Efter konstens regler. Ingen matta före denna har nog någonsin blivit riktigt så lyxigt inslagen.

Andreas - Ingvar 3-2. Jag ska få mina möbler nästa söndag. Det ska bli enormt skönt.

5 kommentarer:

 1. Så mycket band och papper - Ingvar hade blivit tokig om han sett det!
  Fast snyggt är det ;-)

  Det är bud på att det står 4-2 till Andreas!
  //Elizabeth

  SvaraRadera
 2. det ser ut som något slags fetischbild. paketbondage är förmodligen en egen porrgenre i japan.

  SvaraRadera
 3. HAHAHA :) Shibari på IKEA? Du packar ju som jag!!

  *kram*

  SvaraRadera
 4. åhhh... så här mycket har ajg inte garvat på lääänge.. Tack, det behövdes!
  Undrar vad de kära små japanerna tänkte när de såg det där... ;P

  SvaraRadera
 5. jag tycker dock att du missar ett poäng till Ivar när du får med dig en lampa hem som du inte hade tänkt köpa...så det skulle nog bli lika tycker jag =)

  SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.