tisdag, juni 02, 2009

Umeshu

Umeshu kan mycket väl vara en av de bästa sakérna japanerna har uppfunnit. Det är en plommonlikör som framställs helt enkelt genom att man låter japanska plommon, ume, ligga och dra i japansk vodka, shoshu, med socker, tills dess att det smakar gott.

Den som försöker hitta recept på internet hittar diverse spännande beskrivningar om hur man torkar frukten och steriliserar kärlen. Jag har satt en och annan brygd i mina dagar, och har vämjeliga erfarenheter av vad som kan hända med en söt och energirik mäsk som kommit i kontakt med bakterier innan den börjat jäsa ordentligt, men observera att det är då den är känslig. När man ska smaksätta 35-procentig sprit så skadar det inte att diska, men att hälla kokande vatten i ett glaskärl verkar vara att utsätta sig för onödiga risker för splitterskador.

Med det sagt så har vi alltså ingredienserna: ume, shoshu, och stensocker.

Blanda.

Låt stå. I ett år.

11 kommentarer:

  1. Nu när du har en ny burk med vätska och runda saker så kan jag väl få hälla ut det där som står i kylen?

    SvaraRadera
  2. Keep that away from me *ryser* Jag minns de där läskiga salta plommonen du och Jess envisades med att äta - icke lämpat som människoföda, är allt jag säger!

    SvaraRadera
  3. Men de här plommonen är dränkta i sprit... :D

    SvaraRadera
  4. Och du ska ju inte äta plommonen, bara dricka spriten. Nu börjar det väl låta mer lockande, Xe?

    SvaraRadera
  5. Och, jo, Stina, du kan få pensionera det gamla äggsprimentet, om du vågar. Annars tar jag hand om det när jag har vägarna förbi.

    SvaraRadera
  6. Jag är fortfarande skeptisk *fnyser*

    SvaraRadera
  7. hmm... trodde inte ume var gröna..??

    SvaraRadera
  8. Det beror på hur mogna de är...

    SvaraRadera
  9. Yukiko, de är omogna och Xe det är ju spriten du ska dricka inte äta plommonen, det måste väl vara bra i alla fall?

    SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.