söndag, juni 07, 2009

Nationaldagen

Jag kan inte på något sätt kalla mig nationalist, men efter moget övervägande bestämde jag mig ändå för att gå och deltaga i nationaldagsfirandet på svenska ambassaden, som ligger i Roppongi. Det var en märklig tillställning. Japanska inhyrda musiker spelade Äppelbo gånglåt på nyckelharpa, och utan att närmare recensera så kan jag säga att det var inte som att lyssna på Emilia Amper eller Hannes Jönsson spela folkmusik.

Det kan man å andra sidan kanske inte begära, på andra sidan jorden och allt.

Det följdes av en skolad svensk operaröst som sjöng Värmlandssången, och därefter, med någon möda och större förvirring, de två stroferna av Du gamla, du fria som brukar användas som svensk nationalsång.

Sen var det svensk bento-mat, med lax och västerbottenpaj och köttbullar, och trevligt samtal med kollegor som jag tidigare träffat alltför lite, och det samtalet fortsatte efter firandet till långt in på natten i Ebisu.

Som fotnot blir jag nog allt tvungen att lägga in underbara Emilia med sin fantastiska nyckelharpa och sitt vackra leende. Som exempel på hur en nyckelharpa kan låta. Medan jag skrivit det här har jag lyssnat på det här klippet fem gånger.

6 kommentarer:

 1. Det var väl inte så illa pinkat...? ;-)

  SvaraRadera
 2. haha! fantastiskt! hannes hade ju nån japansk tant i sin musikskoleklass som av okänd anledning hade kommit på att nyckelharpa, det verkar vara shiznitz, och med sedvanlig japansk grundlighet flyttade till sverige i två år eller så för att lära sig det. typ som om mamma skulle komma på idén att flytta till japan för att hon känner för att lära sig spela koto, liksom.

  SvaraRadera
 3. Jo, men så var det ju hon som åkte till Kina -61 för att lära sig spela qin. Har Hannes någon myspace eller så? Det vore roligt att länka honom med, nu när jag länkat Emilia. Jag får ju dela med mig av den lilla googlejuice jag får...

  SvaraRadera
 4. Faktum är att det är just den japanska tanten som gick i min klass som är med i klippet! Det är hon som står i förgrunden och är spelledare. Kako heter hon. Typ 55 år gammal och med barn i Japan. Hon filmade dessutom alla lektioner varje dag under ett års tid =D

  SvaraRadera
 5. Det är ju helt och hållet galet! Vad är oddsen, liksom? Ska jag se om jag kan spåra upp henne, så att ni kan spela när du kommer hit?

  SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.