onsdag, juni 17, 2009

Genomlyst rättshaverist

Min kollega letade upp en engelsk översättning på den japanska konstitutionen, och bad personalavdelningen redogöra för vilken artikel som påbjuder lungröntgen två gånger årligen. Personalavdelningen ändrade sig då, och skickade två länkar till japanska lagar, som de menade fastställde ett dylikt påbud. Den ena länken gav en 404 Document not found. Den andra påbjuder att företag tillhandahåller regelbundna hälsokontroller till sina anställda.

Det står inte att hälsokontrollerna är frivilliga, och företagen har ett uppföljningsansvar. Om hälsokontrollerna hade varit frivilliga hade folk skippat dem för att kunna arbeta mer. Om jag får lungproblem kan förmodligen företaget råka illa ut.

Jag har förklarat för personalavdelningen att jag redan mottagit en stråldos högre än en genomsnittlig japan på 40-talet, fast i helt andra ordalag, och handläggaren där har förklarat sig villig att göra ett undantag, men vill ha detaljerade uppgifter om hur jag utsatts för strålning. Dylik detaljerad information om min strålbehandling har jag naturligtvis inte - det är ju över 20 år sedan! - men jag funderar på att ge dem en fullmakt för att plocka ur den specifika informationen från min journal på KS. Är de intresserade nog så får de väl beställa den. Jag tänker inte engagera mig så mycket.

2 kommentarer:

 1. "...en stråldos högre än en genomsnittlig japan på 40-talet..."

  *fnissar*

  SvaraRadera
 2. Att ge dem fullmakt för att ta vad de vill ha ur KS journaler, tycker jag verkar oklokt.
  Med tanke på hur de tolkar lagen vet du inte vad de kommer fram till med dina journaler till sitt fulla forfögande!
  :-(

  SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.