onsdag, november 19, 2008

Tekniker för wasabiduell

Jag har fått så många frågor på det nu att jag tänkte sammanställa en wasabiduellskola i ett par steg, för den händelse att någon av mina läsare skulle ställas inför en wasabiduell, på det att ni för detta bör vara förberedda.

Att äta wasabi kräver en del träning och lite speciella tekniker.

Till att börja med kan det vara värt att notera att en dylik duell sannolikt kommer att gå med ätpinnar, även kallade "hashi", eller "o-hashi", om man vill vara artig, som huvudsakliga vapen, och du bör behärska dessa ätredskap någorlunda. Öva hemma. Råkar du befinna dig i Japan kan du gå till Tokyo Hands och köpa roliga spel som handlar om att plocka upp olika små plastbitar av varierande färg, form och svårighetsgrad och flytta dem från en skål till en annan i det fall du tycker att du behöver mer träning efter att du blivit mätt.

Vidare bör du i förväg bekanta dig med smaken på wasabi. Det är inte olikt pepparrot eller dijonsenap, men har sin egen speciella sting som mycket bokstavligt tenderar att stiga en åt huvudet. Var beredd på det, för som överraskning betraktat är det mycket obehagligt.

När det så är dags att äta wasabin, ta en rejäl klump mellan pinnarna, och stoppa så långt in i munnen du kan utan att det blir uppenbart för din opponent eller dina åskådare att du försöker få ner wasabin bakom tungan. Svälj omgående. I de fall du tillåts av opponent och åskådare att äta något annat än wasabin under tiden duellen pågår, så ät något med neutral smak, såsom rättika. Om det svider och pyser i munnen och näsan så försök få dina grimaser att se ut som leenden och skratt.

Lycka till!

2 kommentarer:

  1. Hehe... inte för att vara petig (eller jo...), men senap och pepparrot är ganska exakt vad wasabi smakar.

    Det är nämligen det wasabi är. En blandning av.

    Äkta wasabi kostar ett par tusen kronor kilot, går i praktiken inte att få tag på utanför japan och knappt ens där, så det som vanlig wasabi görs av är senapspulver och pepparrotspulver (med en gnutta grön färg) som blandas med vatten.

    SvaraRadera
  2. Det förklarar varför det inte smakar helt olikt pepparrot eller senap :D

    SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.