onsdag, november 26, 2008

Yasukuni jinja

I måndags var jag och besökte Yasukuni jinja i regnet. Politiska och diplomatiska protester och förvecklingar envisas med att lysa med sin frånvaro till min bestörtning och besvikelse. Jag hoppas på bot och bättring när jag nu publicerar nyheten här.
Det hällregnade och för att kunna ta några bilder alls var jag tvungen att kura under takutsprången på templet. Det var ganska mysigt. Jag avhöll mig nogsamt från att nedlägga kransar, eller ens att kasta pengar framför altaret. Det är kanske därför som reaktioner uteblivit.
Jag passade även på att besöka krigsmuseet, Yushukan, i anslutning till templet, och det var en intressant uppvisning i alternativ historieskrivning med historiska svärd och berättelser om det stackars fredsälskande japanska folket som av sina onda grannar tvingats in i krig efter krig, helt mot sin vilja, när de egentligen bara ville tillverka svärd och... eh... ja... ha som en symbol för fred! Ja!
Det finns också en lång beskrivning om hur USA tvingade Japan att bomba Pearl Harbour. Som, och det är det mest intressanta, refererar händelseförloppet på ett sätt som gör att jag känner att det är något som undanhållits mig i min proamerikanska svenska högstadieutbildning.
I anslutning till det Ohka-plan man hade hängt upp i taket på museet visades, som en del av utställningen, en film som även går att ladda ner från morinoske.com, under Mr Suzuki. Mr Suzuki var vad som i väst brukar kallas för kamikazepilot. Den är en halvtimme lång, men ta gärna den tiden. Den är intressant och oerhört skakande på så många plan att det är svårt att kommentera alltihop. Och just därför - för att jag har svårt att reda ut alla mina intryck från filmen - skulle jag uppskatta att få ta del av era kommentarer på den.

2 kommentarer:

  1. Hmm, filmen får vänta lite, men jag blir naturligtvis nyfiken på kärnan i beskrivningen av händelseförloppet fram till Pearl Harbour. Vad är det de tar upp? USA:s blockad, eller vad driver de för tes?

    SvaraRadera
  2. wikipedias beskrivning av vad som ledde fram till attacken är för övrigt rätt bra. Åtminstone om man har vissa förkunskaper om japansk expansionspolitik 1900-1941...

    SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.