lördag, november 15, 2008

À propos fildelning

Jag följer med skräckblandad förtjusning den nygamla fildelningsdebatten som verkar ha blossat upp igen i Sverige, tack vare IPRED. Jag läste debattartikeln i DN och jag häpnar över vilken pinsamt lag nivå anitpiratbyrån lyckas lägga argumenten, men ännu mer förfäras jag över vilka man fått att skriva på. Att Niklas Strömstedt inte förstår bättre är ju numer för alla pinsamt uppenbart, men Sauk, Wolff och Dahlgren - ni borde veta bättre!

Det är mycket möjligt att skivindustrin, och till och med artisterna, blir lidande av olagligt nedladdad musik, men att hävda att det innebär att det inte kan komma fler ABBA, Roxette eller Cardigans ur Sverige är långsökt. Ännu värre blir det när man hävdar samma sak vad gäller mjukvara - det är ett faktum att Sverige inte hade haft några utmärkta programmerare om de inte i unga år hade delat med sig till varandra av olagligt kopierade programmeringsverktyg som de inte hade den minsta möjlighet att betala för.

Många programvaruföretag här hittat alternativa affärsmodeller - det vet vi eftersom mycket programvara är gratis att använda. Många artister här också hittat nya vägar - det vet vi eftersom de publicerar sig fritt på nätet. Att gå domstolsvägen för att få folk att sluta fildela är dömt att misslyckas, helt enkelt för att tekniken utvecklas snabbare än lagarna.

Erbjud istället läsare, lyssnare, tittare och användare något de vill ha och betala för som inte går att lagra bättre i digital form! Det är faktiskt inte så svårt.

1 kommentar:

  1. åh, tool! det är absolut inte svårt! det går faktiskt inte att inte köpa deras släpp hur mycket man än kan hitta dom på nätet! dom är så himla fina och coola. mycket utropstecken här, men jag kan inte annat än hålla med där :)

    SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.