söndag, november 02, 2008

Shih-tzu

Hundrasen shih-tzu, har S lärt mig, avlades fram i Kina som tempelhund och meningen var att den skulle likna ett lejon. Problemet var bara att de stackarna som avlade fram Shih-tzun inte hade sett några lejon, utan bara pratat med någon vars släkting, som varit sjöman i unga år, en gång sades ha sett en person som under sina resor i väster hade blivit varnad för att leka med märkliga djur på savannen och i samband med detta blivit visad en teckning av något som denne någon gissade att släktingen hade antagit skulle föreställa ett lejon. Man blev i alla fall så nöjd med resultatet att man började göra statyer av dem, som man använde, och fortfarande använder, i närheten av heliga platser, inte bara i Kina, utan också i allra högsta grad i Japan.

Här är det som S beskriver som det klassiska paret eller familjen. Honan till vänster och hannen till höger. Hannen håller en leksak under tassen, honan har valpen under sin.

Shih-tzu ska förövrigt inte blandas ihop med chitsu, som betyder "vagina".

2 kommentarer:

  1. "Leksaken" symboliserar jorden och makten. Valpen symboliserar naturligtvis också något - minns inte precis vad, men det handlar väl om omsorg eller något sådant.

    SvaraRadera
  2. Shih-tzu, stavas det på svenska om vi nu ska vara petiga. Hundarna var heliga i Kina och fick bara ägas av kejsarfamiljen. (Även om andra människor också hade shih-tzu eller korsningar av dem.) De skyddade mot onda andar med sina stora ögon och tysta gång. (Päls under tassarna.) De bodde i palatsen och tycker fortfarande i dag att marmorgolv och sidenkuddar är deras naturliga miljö. Det finns en hel del otäcka saker som shih-tzun utsattes för också, så helig den nu var. Några axplock: När man byggt ett nytt hus eller tempel högg man helt sonika av den tassarna och drog det skrikande djuret genom rummen för att en gång för alla skrämma bort de onda andarna. Man ville ha hundarna så små som möjligt så när de var valpar satte man in dem i pyttesmå burar och gav dem minimalt med mat. Musklerna och benstommen utvecklades inte och hundarna blev små och sköra. Helst skulle man kunna bära dem i kimonoärmen. De hundar som tillslut kom att exporteras till väst vid sekelskiftet 1800/1900 matades med foder innehållandes glas så att hundarna dog lagom långt ute till havs. Man ville hålla dessa heliga djur kvar Kina. De första levande hundarna som kom till Europa smugglades ut på 1930-talet.

    SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.