onsdag, mars 18, 2009

Family matters

Familjen är här. Den som är fem år fascineras lätt av pompös arkitektur som gjord av och för femåringar, och finns det dessutom ett vattenfall eller femton så kan en andäktig tystnad under flera timmar infinna sig. Och det är något förunderligt i en femåring.

En treåring vars främsta intresse är hugg- och stickvapen, får också snabbt sitt lystmäte bland svärdsbutikerna. Tyvärr får treåringar i allmänhet inte provhugga med katana eller ens tanto, men en fashionabel dai-sho* av plast ("Made in China") är inhandlad och är aldrig längre bort än en armräckning, någonsin. Speciellt inte på natten.

Idag har vi varit och hälsat på Totoro och tittat på allt annat i Studio Ghiblis museum, som mest av allt liknar vad det skulle ha blivit om ett earthship hade krockat med Hogwarts. Återkommer med mer detaljerade rapporter.

*Dai-sho är en sammanskriving och förkortning daito och shoto, som betyder stort svärd och litet svärd, och är ett begrepp som beskriver svärdsparet samurajer hade. Det är dock något ålderdomligt, och när jag använde begreppet för att berätta för min japansklärare om vad vi hade köpt så gjorde hon stora ögon och menade att unga människor i japan idag vet inte vad det betyder.

2 kommentarer:

  1. Jag vill åxå kika Totoro!! *studsa*

    SvaraRadera
  2. let my sword sleep in my hand, but not too close to cut my bits off..

    SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.