måndag, mars 23, 2009

Nativitetssvallvågor

Precis som Stina skrev igår så har barnen kompletterat sina japanskakunskaper. Sedan tidigare kunde de sjunga "Aruko. Aruko. Watashiwa genki." (ung "Kom, kom. Jag mår bra!") - ledmotivet till Min Granne Totoro. Nu kan de säga en massa olika saker, och har visat stort intresse för språket. Förutom "KAWAII desune" ("Är den inte SÖT?!?") så kan de säga "domo arigatoo" ("Tack så mycket."), "gokai desu" ("Femte våningen") och en massa annat smått och gott.

Dessutom är det min fasta övertygelse att de inverkat positivt på nativiteten här. Japans nativitet är inte världens lägsta - Hong Kong har lägre, Sverige ligger på 195:e plats av 224 - men det är påfallande många par som har tittat längtansfullt på killarnas blonda hjässor och busiga blå ögon, lutat sina huvud ihop och viskat lite, tittat varann i ögonen, och återgått till att stirra på dem.

I Harajuku häromdagen var det trångt, och ett par som gick bakom en av pojkarna diskuterade uppenbarligen det fantastiska blonda håret. Mannen sträckte ut handen för att känna på det, men fick en smäll av kvinnan, som tydligt menade att man faktiskt får skaffa egna om man ska pilla dem i håret.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.