torsdag, augusti 27, 2009

Nyhetstorka: Cv-krydda

Nu är det snart terminsstart, och nyhetshösten tar fart, men ännu är det den torraste nyhetstorka, och DN gör en nyhet av att folk (dra dramatiskt efter andan här) försöker framstå i sin bästa dager när de söker jobb!

Det visar sig att 50% av sökanden "överdriver sitt intresse för den aktuella arbetsplatsen" - och att 32% överdriver sina "positiva personliga egenskaper". I mitt tycke så utgör dessa två saker en stor del av en jobbansöknings mening. De absolut flesta människor har inga positiva egenskaper. Jag är en av dem. Och frågan är ju naturligtvis vad som är sanning - om jag skriver att jag är glad och positiv, blir jag då en lögnare den dagen jag vaknat på fel sida och arbetat med meningslösa saker i två månader med imbecilla kollegor som motarbetat mig i en snuskig liten småländsk håla, som ett rent hypotetiskt exempel, och blivit bitter?

Jag skrev en gång följande inledning i mitt internationella CV:

"Mr ... is an elitist and a misanthropist who despises people who lacks in skill, reasoning or wits. He passes judgement in a blink of an eye and dismisses anyone who does not meet his standards. He is dedicated to doing the Right Things the Right Way and loathes working in environments he thinks creatively containing. Mr ... is a natural anarchist and only reluctantly accepts any kind of authority."

Och kanske är det så att ärlighet varar längst, för senast jag blev anställd så bifogade jag det som bilaga till mitt andra, mer positiva, CV.

5 kommentarer:

 1. Eftersom de flesta arbetsgivare framställer arbetsuppgifterna och förhållandena på arbetsplatsen i betydligt bättre dager än de egentligen är så ljuger förmodligen alla ungefär lika mycket: I arbetsuppgifterna ingår att samarbeta med inkompetenta medarbetare med extrema samarbetssvårigheter samt använda en dator från förra seklet och en kopiator från förrförra...

  SvaraRadera
 2. Helt underbart inlägg! Ska inte förstöra det genom att skriva en helt annan beskrivning av dig :D

  SvaraRadera
 3. Man kan ju undra varför man har anställningsintervjuer om det är så att man tror att allt som står i CV överensstämmer med verkligheten...

  Och du... jag tror att jag instämmer med Troed ;-D

  SvaraRadera
 4. Jodå en vissa har en del positiva egenskaper som av en psykolog skulle tolkas som ganska grova psykiska problem. När jag har anställningsintervjuver med folk så letar man alltid efter det där maniska beteendet. Om man tittar på vilka som utför sina arbetsuppgifter på bästa sätt så är det oftast dom som egentli9gen skulle behöva en psykolog men som istället dämpar sina problem genom att bara tänka på jobbet!

  SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.