fredag, maj 29, 2009

Ät tonfisk idag - imorgon kan det vara försent


Tonfisk finns i olika färger, former och smaker. Den som säljs i Sverige i konservburk är en art, och den som säljs som maguro på Tsukiji och serveras på sushi är en helt annan.

Den senare är av arten Thunnus thynnus, och kallas blåfenad tonfisk eller ännu mer specifikt northern bluefin tuna på engelska.

Det är en stor fisk vi talar om. Den kan bli över fyra meter lång, och väga nästan 700 kg. Men det är sällan någon plockar upp så stora fiskar nu mer, de flesta som kommer till fiskmarknaden har bara hunnit bli hälften så stora. Och tur är väl det, för de blir så ohanterliga och svåra att transportera till restaurangerna när de är för stora.

I Japan serveras sällan "tonfisk" eller maguro rakt upp och ner, lika lite som man i Sverige serverar "ko" på restaurang. Istället nämns en styckdel - man anger om biten är från ryggen eller från magen på fisken, och hur fet den är. Ju fetare den är, desto finare anses den vara, och det finaste är o-toro, som är i konsistensen närmare olja än fisk, och otroligt gott.

För den som inte tycker om sushi finns många andra utmärkta tillagningssätt. Coop tipsar om grillad tonfisk. SvD och Aftonbladet tipsar genom tasteline om en vacker pepparstekt tonfisk. TV4 tipsar om en delikat tonfisksashimi.

Men det är dags att skynda att njuta. Blåfenad tonfisk överfiskas med fyra gånger, och kan vara utrotad redan 2011.

För den som vill läsa mer finns utmärkta rapporter från Seafood Watch som menar att beståndet håller på att kollapsa och dessutom är skadligt att äta, eftersom det innehåller för mycket kvicksilver och PCB. Man kan även titta på intressanta fakta på Greenpeaces rödlista. IUCN menar att beståndet i östra Atlanten är hotat, medan tillståndet för det i den västra Atlanten är kritiskt.

1 kommentar:

  1. be rike japanese! don't think about compricated thing, just eat!

    SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.