onsdag, mars 16, 2011

100 Godwin i den svenska kärnkraftsdebatten

Idag, av alla dagar, ska den svenska kärnkraftsindustrin lämna in sitt förslag om slutförvaring av uttjänt kärnbränsle. Det är kraftbolagen som är ansvariga för säkerheten, men att eftersom bränslet är farligt i 100 000 år, och eftersom bolag tenderar att gå under snabbare än så, så vill man att det ska stå i lagen att staten tar över ansvaret som kraftbolagen skulle gå under.

Hm. Förlåt, påminn mig - vilka är de tre största staterna som är 100 000 år gamla? Är det inte förresten så att den som senast pratade om ett 1000-årsrike anses ha varit en storhetsvansinnig galning? Kan vi inte lika gärna återuppta de gamla planerna på Speers Germania?

Ett annat perspektiv är att det är ungefär 60 000 år sedan människorna började kolonialisera världen utanför Afrika, där vår gemensamma urmoder levde för ungefär - just det - 100 000 år sedan.

3 kommentarer:

 1. Radioaktivitet följer tacksamt fysiska lagar. Högaktivt avfall (farligt) är bara högaktivt en kort tid. Lågaktivt avfall (ej farligt) är lågaktivt lång tid.

  Därför finns det, per definition, inget kärnavfall som är farligt i 100000 år.

  SvaraRadera
 2. http://www.nyteknik.se/nyheter/innovation/forskning_utveckling/article70470.ece

  Det behöver inte alls ligga 100 000år.

  Har vi något så när vettiga politiker tar vi upp avfallet, stoppar in det i en reaktor och gör något som behöver lagras betydligt kortare.

  På köpet får vi gratis bränsle till reaktorerna.

  SvaraRadera
 3. ...
  Ring, klocka, ring . . . och seklets krankhet vike;
  det dagas, släktet fram i styrka går!
  Ring ut, ring ut de tusen krigens år,
  ring in den tusenåra fredens rike!

  SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.