onsdag, mars 03, 2010

Arkitektur

Ibland pratas det om Tokyos fantastiska arkitektur, och visst är det så att det finns spännande arkitektur här i en utsträckning som förmodligen inte finns någon annan stans i världen. Jag är inte helt säker på att det är en bra sak. Nedan visas ölbryggaren Asahis huvudkontor.


Jo, meningen är alltså att huset likna ett nyupphällt glas öl. Bredvid är något som ska likna en flamma i guld, men av de som bor i närheten kallas för "den gyllene bajskorven".

Smakfullt.

7 kommentarer:

 1. älskar asakusa fan. ölhuset är ju fullkomligt genialt, jag var iaf tvungen att ta mig en nu! fan vet om jag inte blev lite bajsnödig också.

  SvaraRadera
 2. En sak med Tokyos spännande arkitektur är att den är svår att hitta bland all den vansinnigt fula, tråkiga ,ogenomtänkta etc arkitektur som utgör själva staden.

  SvaraRadera
 3. ja, det är ytterst märkligt att en så stram ras som japanerna har lyckats åstadkomma något så kaotiskt och slumpmässigt som tokyo. som att speer & speer skulle planerat marknaden i kairo, typ. de kanske använder stadsplanering som något slags ventil, som när direktörer går till dominahookers för att kicka tillbaka lite från att ha en massa makt hela tiden? arkitekter hör förmodligen till dem som var hårdast hållna som barn, sen när de får fria händer efter 25 års preussisk disciplin så bara ballar de ur fullkomligt och ba *KA-AKIHABARA*

  SvaraRadera
 4. man skulle även kunna tänka sig att den extremt otyska gatubilden är ett sätt att distansera sig från den gamla nationella identiteten som militärdiktatur och axelmakt, men då kommer det osvikligt att gå förbi typ ett gäng ganguros i ss-fezar och kullrunka en (mot betalning).

  SvaraRadera
 5. Jag som alltid tyckt att du annars är relativt orubblig.

  SvaraRadera
 6. Förövrigt, Jon, säger man inte "ras". Det heter "etnicitet" numer. Eller "kultur".

  Eller, som någon sa: "'genus' är det nya 'kön', 'socialgrupp' det nya 'klass', och 'etnicitet' det nya 'ras'".

  Eller som du sa, om jag minns rätt: "Klass mot klass, ras mot ras, kön mot kön."

  SvaraRadera
 7. Jag vågar inte ens tänka på vad som pågår inne i en japansk arkitekts hjärna... (eller i era för den delen)

  SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.