fredag, februari 06, 2009

Polisen i Trelleborg och den i Rosengård

För en vecka sedan blev en psykiskt sjuk man ihjälskjuten av polisen i Trelleborg under ett omhändertagande. I diskussionen efteråt har naturligtvis alla inblandade och alla andra också funderat på vad som kunde gjorts annorlunda och i vanlig ordning så blir delar av förslagen alldeles hårresande. Men det är en speciell del av förslagen som det här inlägget handlar om.

I går kom det fram att poliser i tjänst i Rosengård sitter och pratar om människorna omkring och säger "Nu är ni komna till fel kommun, blattajävlar", "Den lilla jävla apejävulen. Jag ska göra han steril om jag får tag i honom" och "Han ska ha så duktigt med stryk att han inte kan stå på benen". Att polisen i Sverige i allmänhet och i Skåne i synnerhet har stora problem med individer som inte bara uttrycker sig på det här sättet, utan, och det är naturligtvis värre, har en värdegrund och en människosyn som möjliggör den typen av uttalanden.

Men det stora problemet här är faktiskt inte den fruktansvärda rasismen som kommer fram i uttalandena. Det är samma nakna hat som många poliser också känner mot unga politiskt aktiva kvinnor, som de kallar "kommunistfittor".

Det stora problemet är hur poliserna ser på rättsutövande. Det som kommer fram i skymundan av den ögonstickande rasismen är att det finns poliser som anser sig ha rätt att döma till, och verkställa, kroppsbestraffning på plats. Det är något som många som blivit godtyckligt misshandlade av poliser länge misstänkt, men det har aldrig tidigare uttalats så tydligt från polisens håll.

Och det är därför som vi inte kan gå förslag som kommer i samband med den tragiska dödsskjutningen till mötes.

Det rör sig till exempel om förslaget om att ge polisen tillgång till elpistol. När Polisen får tillgång till nya så kallade "non-lethal weapons" - "icke dödliga vapen" - så får enskilda poliser tillgång till nya tortyrredskap som de kan använda för att på fältet misshandla människor med åsikter som inte överensstämmer med deras egna, eller människor med en hudfärg som misshagar dem.

Det är faktiskt så enkelt: innan polisen kan få några ytterligare befogenheter så måste det kunna garanteras att det inte finns några enskilda poliser som vill använda sin polisroll för att utmäta godtyckliga straff på medborgarna. Det borde inte ens vara mycket begärt.

2 kommentarer:

  1. Och under tiden så kan ju gangsters i landet fritt skjuta på precis vad de vill med tunga vapen bara nu inte lilla fabror polisen gör detsamma för att skydda normalt arbetande medborgare.Du ör ju inget ljushuvud precis men det har väl din mamma redan påtalat.

    “Don’t cry over your weakness woman.Just keep telling yourself you`re a boy … I am a boy .. I am a boy .. I am a boy …”

    Tobbe

    SvaraRadera
  2. Tobbe: ärligt talat, läs vad Andreas skriver innan du kommenterar. Han skriver om vapen som ligger mellan batong och pistol i verkan. Relevansen på "gangsters /.../ med tunga vapen" är precis noll och intet. Andreas har över huvud taget inte uttalat sig om tung kriminalitet i det här inlägget.

    Sen tycker jag visserligen att du har fel i sak Andreas. Jag tycker att polisen bör ha ett effektivt distansvapen à la 'beanbag'. Helt enkelt därför att idag skjuter man ihjäl förvirrade och aggresiva människor som inte hade behövt dö. Jag tror inte att risken för missbruk av ett sådant vapen skulle vara särskilt hög heller. Känslan av att rikta ett sådant vapen mot en människa är ungefär som att rikta ett hagelgevär. Det är så att säga uppenbart ett vapen. Men som inte dödar.

    SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.