tisdag, december 02, 2008

Måste jag bojkotta google?

Döm om min förvåning när jag idag på morgonen öppnar min gmail och möts av följande reklammeddelande från google:

"Obama föddes i Kenya? - Senaste nytt från Nationell Idag Nyheter utan skygglappar."

Jag vill göra klart att det inte var frågan om spam, utan meddelandet, jämte en webbadress, presenterades som en del av googles reklam, ovanför mina inkomna meddelanden. Länken går till Nationaldemokraternas hemsida och till deras tidning Nationell Idag.

Låt mig ge en liten bakgrund: Nationaldemokraterna är partiet som bildades genom utbrytning från Sverigedemokraterna år 2001. Anledningen till schismen var "oenighet i judefrågan". Sa jag att det var 2001? De har kopplingar till Info-14, en nynazistisk tidning där 14 hänivsar till "de fjorton orden", som jag inte tänker upprepa här, och samarbetar genom organisationen Salemfonden med Nordiska Förbundet och Blood and Honour Scandinavia. De frekventerar den nynazistiska demonstationen Salemmarchen.

Detta är organisationen som nu svenska google väljer att annonssammarbeta med.

Jag har, trots vissa svårigheter, mailat google, och förklarat att jag inte tänker bidra till en verksamhet som hjälper till att sprida nynazistiska lögner, och att jag kommer att sluta att använda alla googles tjänster om de inte ser över sina annonsavtal, och jag hoppas verkligen att detta är ett misstag och att jag kommer att få ett vettigt svar.

Jag har under de senaste åren kommit ganska långt in i googles användarsfär - så långt att en övervägande andel av de applikationer och tjänster jag utnyttjar på nätet är googles: e-post, dokumentredigering, kalkylark, bloggning, rss- och nyhetsläsning, bildlagring. Jag har varit medveten om att jag investerat mitt användande ganska hårt i google, men jag har känt mig trygg i att googles affärsidé och slogan är "Don't be evil".

Jag vet inte hur väl det rimmar med att samarbeta med nynazister.

5 kommentarer:

 1. Ja, fortsätter det så slutar även jag att använda google. Det vore tråkigt och krångligt men fullt möjligt.

  SvaraRadera
 2. just det här har varit på nyheterna hemma. Men det var iaf en månad sedan tror jag... Google sa dock att de skulle se över sina avtal..?

  SvaraRadera
 3. Har jag helst missat. Var har du sett de nyheterna? Finns de fortfarande att få tag på?

  SvaraRadera
 4. Anledningen till schismen var "oenighet i judefrågan".

  Nja, knappast. Det var snarare personkonflikter och olika uppfattning om etnicitet. Men knappast antijudiskhet.

  SvaraRadera
 5. Tack, Anonym, för ditt bidrag. Du har kanske bättre insyn än jag har i den svenska nationalsocialismen, men jag har källor som säger att delar av de i schismen inblandade parterna ansåg att det handlade om just "oenighet i judefrågan". I mitt tycke låter nog "olika uppfattning om etnicitet" som om det skulle kunna vara en förskönande omskrivning för samma sak.

  SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.